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RESOLUTION A.320(IX) Amended by A.514(13)

Adopted on 12 November 1975
Agenda item 7(c)

REGULATION EQUIVALENT TO REGULATION 27 OF THE
INTERNATIONAL CONVENTION ON LOAD LINES, 1966

THE ASSEMBLY,

NOTING Article 16(i) of the IMCO Convention concerning the functions of the
Assembly,

BEARING IN MIND Article 8 of the International Convention on Load Lines, 1966,
concerning Equivalents,

RECALLING that it adopted in Resolution A.172(ES.1V) the Recommendation for
Uniform Application and Interpretation of Regulation 27 of the International Convention on
Load Lines, 1966,

RECOGNIZING the need for improvement in the text of Regulation 27 of the Conven-
tion, having regard to provisions of the Recommendation (Annex to Resolution A172(ES.1V))
and experience gained in applying that Regulation,

HAVING CONSIDERED the proposed Regulation equivalent to Regulation 27 of the
International Convention on Load Lines, 1966, approved by the Maritime Safety Committee
at its thirty-second session,

ADOPTS the text of the Regulation which is at Annex to this Resolution as equivalent
to Regulation 27 of the International Convention on Load Lines, 1966, which supersedes the
Recommendation annexed to Resolution A.172(ES.1V),

RECOMMENDS governments concerned to accept the application of the Regulation as
being equivalent to Regulation 27 of the International Convention on Load Lines, 1966,

REQUESTS the Maritime Safety Committee to continue its consideration of improve-
ments to the International Convention on Load Lines, 1966, including Regulation 27 thereof.

ANNEX

REGULATION EQUIVALENT TO REGULATION 27 OF THE
INTERNATIONAL CONVENTION ON LOAD LINES, 1966

Types of Ships

(1) For the purposes of freeboard computation, ships shall be divided into Type "A" and
Type IIBII

Type “A” Ships
(2) A Type “A” ship is one which:

(a) is designed to carry only liquid cargoes in bulk;
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(b) has a high integrity of the exposed deck with only small access openings to cargo com-
partments, closed by watertight gasketed covers of steel or equivalent material; and

(c) has low permeability of loaded cargo compartments.

(3) A Type "A’ ship, if over 160 metres (492 feet) in length to which a freeboard less than
Type "B’ has been assigned, when loaded to its summer load water-line, shall be able to with-
stand the flooding of any compartment or compartments, with an assumed permeability of
0.95, consequent upon the damage assumptions specified in paragraph (12) of this Regulation,
and shall remain afloat in a satisfactory condition of equilibrium as specified in paragraph (13)
of this Regulation. In such a ship, if over 225 metres (738 feet) in length, the machinery space
shall be treated as a floodable compartment, but with a permeability of 0.85.

(4) A Type “A” ship shall be assigned a freeboard not less than that based on Table A of
Regulation 28.

Type “B” Ships

(5) All ships which do not come within the provisions regarding Type “A"" ships in para-
graphs (2) and (3) of this Regulation shall be considered as Type "B ships.

(6) Type "B’ ships, which in position 1 have hatchways fitted with hatch covers which
comply with the requirements of Regulation 15, other than paragraph (7), shall be assigned
freeboards based upon the values given in Table B of Regulation 28, increased by the values
given in the following table:

Freeboard increase over tabular freeboard for Type “B" ships,
for ships with hatch covers not complying with Regulation 15{7) or 16

Length of Freeboard Length of Freeboard Length of Freeboard
ship increase ship increase ship increase
(metres) {millimetres) (metres) (millimetres) {metres) (millimetres)

108 and

below 50 139 175 170 290
109 52 140 181 171 292
110 55 141 186 172 294
11 57 142 191 173 297
112 59 143 196 174 299
113 62 144 201 175 301
114 64 145 206 176 304
115 68 146 210 177 306
116 70 147 215 178 308
117 73 148 219 179 311
118 76 149 224 180 313
119 80 150 228 181 3156
120 84 151 232 182 318
121 87 162 236 183 320
122 91 153 240 184 322
123 95 154 244 185 325
124 99 155 247 186 327
125 103 156 251 187 329
126 108 157 254 188 332
127 112 158 258 189 334
128 116 159 261 190 336
129 121 160 264 191 339
130 126 161 267 192 341
131 131 162 270 193 343
132 136 163 273 194 346
133 142 164 275 195 348
134 147 165 278 196 350
135 153 166 280 197 353
136 159 167 283 198 355
137 164 168 285 199 357
138 170 169 287 200 358

Freeboards at intermediate lengths of ship shall be obtained by linear interpolation.
Ships above 200 metres in length shall be dealt with by the Administration.
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Freeboard increase over tabular freeboard for Type ‘“B’ ships,
for ships with hatch covers not complying with Regulation 16(7) or 16

Length of Freeboard Length of Freeboard
ship increase ship increase
(feet) (inches) (feet) (inches)

350 and

below 2.0 510 9.6
360 23 520 10.0
370 2.6 530 10.4
380 2.9 540 10.7
390 3.3 550 11.0
400 3.7 560 1.4
410 4.2 570 11.8
420 47 580 12.1
430 5.2 590 125
440 5.8 600 12.8
450 6.4 610 13.1
460 7.0 620 13.4
470 7.6 630 13.6
480 8.2 640 13.9
490 8.7 650 14.1
500 9.2 660 14.3

Freeboards at intermediate lengths of ship shall be obtained by linear interpolation.
Ships above 660 feet in length shall be dealt with by the Administration.

(7) Type "“B" ships, which in position 1 have hatchways fitted with hatch covers complying
with the requirements of Regulations 15(7) or 16, shall, except as provided in paragraphs (8) to
(13) inclusive of this Regulation, be assigned freeboards based on Table B of Regulation 28.

(8) Any Type ""B" ship of over 100 metres (328 feet) in length may be assigned freeboards
less than those required under paragraph (7) of this Regulation, provided that, in relation to
the amount of reduction granted, the Administration is satisfied that:

(a) the measures provided for the protection of the crew are adequate;
(b) the freeing arrangements are adequate;

{c) the covers in positions 1 and 2 comply with the provisions of Regulation 16 and
have adequate strength, special care being given to their sealing and securing arrange-
ments; and

(d) the ship, when loaded to its summer load water-line, shall be able to withstand the
flooding of any compartment or compartments, with an assumed permeability of
0.95, consequent upon the damage assumptions specified in paragraph (12) of this
Regulation, and shall remain afloat in a satisfactory condition of equilibrium as
specified in paragraph (13) of this Regulation. In such a ship, if over 225 metres
(738 feet) in length, the machinery space shall be treated as a floodable compart-
ment, but with a permeability of 0.85.

(9) In calculating the freeboards for Type "B ships which comply with the requirements of
paragraphs (8), (11), (12) and (13) of this Regulation, the values from Table B of Regula-
tion 28 shall not be reduced by more than 60 per cent of the difference between the “B"
and A’ tabular values for the appropriate ship lengths.

(10) (@) The reduction in tabular freeboard allowed under paragraph (9) of this Regulation
may be increased up to the total difference between the values in Table A and those
in Table B of Regulation 28 on condition that the ship complies with the require-
ments of:

(i) Regulation 26 other than paragraph (4) as if it were a Type A" ship;
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(ii) paragraphs (8), (11) and (13) of this Regulation; and

(iii) paragraph (12) of this Regulation, provided that throughout the length of the
ship any one transverse bulkhead will be assumed to be damaged, such that
two adjacent fore and aft compartments shall be flooded simultaneously,
except that such damage will not apply to the boundary bulkheads of a
machinery space.

(b) In such a ship, if over 2256 metres (738 feet) in length, the machinery space shall be
treated as a floodable compartment, but with a permeability of 0.85.

Initial Condition of Loading
(11) The initial condition of loading before flooding shall be determined as follows:
(@) The ship is loaded to its summer load water-line on an imaginery even keel.

(b) When calculating the vertical centre of gravity, the following principles apply:
(i) Homogeneous cargo is carried.

(ii) All cargo compartments, except those referred to under (iii) of this sub-
paragraph, but including compartments intended to be partiaily filled, shall be
considered fully loaded except that in the case of fluid cargoes each compart-
ment shall be treated as 98 per cent full.

(iii) If the ship is intended to operate at its summer load water-line with empty
compartments, such compartments shall be considered empty provided the
height of the centre of gravity so calculated is not less than as calculated
under (ii) of this sub-paragraph.

(iv) Fifty per cent of the individual total capacity of all tanks and spaces fitted
to contain consumable liquids and stores is allowed for. It shall be assumed
that for each type of liquid, at least one transverse pair or a single centre line
tank has maximum free surface, and the tank or combination of tanks to be
taken into account shall be those where the effect of free surfaces is the
greatest; in each tank the centre of gravity of the contents shall be taken at
the centre of volume of the tank. The remaining tanks shall be assumed either
completely empty or completely filled, and the distribution of consumable
liquids between these tanks shall be effected so as to obtain the greatest
possible height above the keel for the centre of gravity.

(v) At an angle of heel of not more than 5 degrees in each compartment con-
taining liquids, as prescribed in (ii) of this sub-paragraph except that in the
case of compartments containing consumable fluids, as prescribed in (iv) of
this sub-paragraph of this paragraph, the maximum free surface effect shall be
taken into account.

Alternatively, the actual free surface effects may be used, provided the
methods of calculation are acceptable to the Administration.

(vi) Weights shall be calculated on the basis of the following values for specific

gravities:
salt water 1.025
fresh water 1.000
oil fuel 0.950
diesel oil 0.200

lubricating oil 0.900

.Damage Assumptions

\(\12) The following principles regarding the character of the assumed damage apply:
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(a)

(b)

(c)

(d)

(f)

The vertical extent of damage in all cases is assumed to be from the base line
upwards without imit.

The transverse extent of damage is equal to B/5 or 11.5 metres (37.7 feet), which-
ever is the lesser, measured inboard from the side of the ship perpendicularly
to the centre line at the level of the summer load water-line.

If damage of a lesser extent than specified in sub-paragraphs (a) and (b) of this
paragraph results in a more severe condition, such lesser extent shall be assumed.

Except where otherwise required by paragraph (10)(a) the flooding shall be confined
1o a single compartment between adjacent transverse bulkheads provided the inner
longitudinal boundary of the compartment is not in a position within the transverse
extent of assumed damage. Transverse boundary bulkheads of wing tanks, which do
not extend over the full breadth of the ship shall be assumed not to be damaged,
provided they extend beyond the transverse extent of assumed damage prescribed
in sub-paragraph (b) of this paragraph.

If in a transverse bulkhead there are steps or recesses of not more than 3.05 metres
(10 feet) in length located within the transverse extent of assumed damage as
defined in sub-paragraph (b) of this paragraph, such transverse bulkhead may be
considered intact and the adjacent compartment may be floodable singly. If,
however, within the transverse extent of assumed damage there is a step or recess
of more than 3.05 metres {10 feet) in length in a transverse bulkhead, the two
compartments adjacent to this bulkhead shall be considered as flooded. The step
formed by the after peak bulkhead and the after peak tank top shall not be
regarded as a step for the purpose of this Regulation.

Where a main transverse bulkhead is located within the transverse extent of
assumed damage and is stepped in way of a double bottom or side tank by more than
3.05 metres (10 feet), the double bottom or side tanks adjacent to the stepped
portion of the main transverse bulkhead shall be considered as flooded simul-
taneously. If this side tank has openings into one or several holds, such as grain
feeding holes, such hold or holds shall be considered as flooded simultaneously.
Similarly in a ship designed for the carriage of fluid cargoes, if a side tank has
openings into adjacent compartments, such adjacent compartments shall be con-
sidered as empty and flooded simultaneously. This provision is applicable even
where such openings are fitted with closing appliances, except in the case of sluice
valves fitted in bulkheads between tanks and where the valves are controlled from
the deck. Manhole covers with closely-spaced belts are considered equivalent to the
unpierced bulkhead except in the case of openings in topside tanks making the
topside tanks common to the holds.

Where the flooding of any two adjacent fore and aft compartments is envisaged
main transverse watertight bulkheads shall be spaced at least 1/3L2/3 or 14.5 metres
(0.4951.2/3 or 47.6 feet), whichever is the lesser, in order to be considered effective.
Where transverse bulkheads are spaced at a lesser distance, one or more of these
bulkheads shall be assumed as non-existent in order to achieve the minimum
spacing between bulkheads.

Condition of Equilibrium

(13) The condition of equilibrium after flooding shall be regarded as satisfactory provided:
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(a)

The final water-line after flooding, taking into account sinkage, heel, and trim, is
below the lower edge of any opening through which progressive flooding may take
place. Such openings shall include air pipes, ventilators and openings which are
closed by means of weathertight doors (even if they comply with Regulation 12)
or hatch covers (even if they comply with Regulation 16 or Regulation 19(4)), and
may exclude those openings closed by means of manhole covers and flush scuttles



(b)

(c)

(e)

(f)
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(which comply with Regulation 18), cargo hatch covers of the type described in
Regulation 27(2), hinged watertight doors in an approved position which are
secured closed while at sea and so logged, remotely operated sliding watertight
doors, and side scuttles of the non-opening type (which comply with Regula-
tion 23).

If pipes, ducts or tunnels are situated within the assumed extent of damage penetra-
tion as defined in paragraph 12(b) of this Regulation, arrangements are to be made
so that progressive flooding cannot thereby extend to compartments other than
those assumed to be floodable in the calculation for each case of damage.

The angle of heel due to unsymmetrical flooding does not exceed 15 degrees. If no
part of the deck is immersed, an angle of heel of up to 17 degrees may be accepted.

The metacentric height in the flooded condition is positive.

When any part of the deck outside the compartment assumed flooded in a particular
case of damage is immersed, or in any case where the margin of stability in the
flooded condition may be considered doubtful, the residual stability is to be investi-
gated. It may be regarded as sufficient if the righting lever curve has a minimum
range of 20 degrees beyond the position of equilibrium with a maximum righting
lever of at least 0.1 metre (4 inches) within this range. The area under the righting
lever curve within this range shall be not less than 0.0175 metre-radians

(0.689 inch-radians). The Administration shall give consideration to the potential
hazard presented by protected or unprotected openings which may become
temporarily immersed within the range of residual stability.

The Administration is satisfied that the stability is sufficient during intermediate
stages of flooding.

Ships without means of Propulsion

(14) A lighter, barge, or other ship without independent means of propulsion shall be assigned
a freeboard in accordance with the provisions of these Regulations. Barges which meet the
requirements of paragraphs (2) and (3) of this Regulation may be assigned Type “A" free-

boards:

(a)

The Administration should especially consider the stability of barges with cargo on
the weather deck. Deck cargo can only be carried on barges to which the ordinary
Type "B’ freeboard is assigned.

However, in the case of barges which are unmanned, the requirements of Regula-
tions 25, 2C(2) and (3), and 39 shall not apply.

Such unmanned barges which have on the freeboard deck only small access openings
closed by watertight gasketed covers of steel or equivalent material may be assigned
a freeboard 25 per cent less than those calculated in accordance with these Regula-

tions.
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