(d) That, in accordance with past decisions of this Assembly, States
Members of the United Nations and its Specialized Agencies and the
International Atomic Energy Agency or who are Parties to the Statute
of the International Court of Justice, together with observers from such
governmental and non-governmental organizations as are normally present
at conferences convened by IMCO, should be invited to the Conference;

(e) That the invitation should be issued by the Organization and should
’ contain suitable reference to the hospitality offered by the Government
of Belgium;

(f) That the Secretary-General, after obtaining the advice of the Legal
Committee and after consulting with the Government of Belgium, should
plan the structure of the Conference, especially the number of Committees
which will be working at any given time, so that appropriate recommenda-
tions may be made to the Conference at its opening;

(g) That the Secretary-General should as soon as possible circulate to
governments for their comments the draft Articles and Protocol on
Public Law matters and at the appropriate time similarly circulate the
draft Articles on Private Law matters;

(h) That the two sets of draft Articles and the comments of governments
thereon should together constitute the basic working documents for the
Conference;

Records its gratitude to the Governments of Belgium, Greece, Ireland and
the United Kingdom for their kind offers of hospitality.

28 November 1968
Agenda item 6

RESOLUTION A.172(ES.IV) [Superseded by A.320(1X)

RECOMMENDATION FOR UNIFORM APPLICATION AND
INTERPRETATION OF REGULATION 27 OF THE
INTERNATIONAL CONVENTION ON LOAD LINES, 1966

The Assembly,

Noting Article 16(i) of the Convention on the Inter-Governmental Maritime
Consultative Organization concerning the functions of the Assembly,

Noting also Regulation 27 of the International Convention on Load Lines, 1966,
concerning the subdivision and damage stability of cargo ships,

Desiring to ensure uniformity in the application and interpretation of that
Regulation,

Having considered the Recommendation adopted by the Maritime Safety Committee
at its eighteenth session,

Adopts the Recommendation for Uniform Application and Interpretation of
Regulation 27 of the International Convention on Load Lines, 1966, the text of which
is set out in the Annex to this Resolution,

Invites all governments concerned to take steps to give effect to the
Recommendation as soon as possible.
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1.

2.

ANNEX

RECOMMENDATION FOR UNIFORM APPLICATION AND
INTERPRETATION OF REGULATION 27 OF THE
INTERNATIONAL CONVENTION ON LOAD LINES, 1966

In order to ensure uniform application and interpretation of Regulation 27
of the International Convention on Load Lines, 1966, Administrations should be
guided by the following recommendations:

The ship in the intact condition is assumed to have no trim.

In applying paragraphs (3), (7) and (9) of Regulation 27 when calculating
subdivision, account should be taken of the following assumptions:

(a)

(b)

(c)

(d)

The vertical extent of damage in all cases 1s assumed to be equal to
the depth of the ship at the flooded compartment under consideration.
The buoyancy of any superstructure or deckhouse directly above the
flooded compartment is to be disregarded.

The transverse extent of damage is equal to B/5, measured inboard from
the side of the ship perpendicularly to the centre line at the level of
the summer load waterline. If damage of a. lesser extent results in a
more severe condition such lesser extent should be assumed.

No main transverse bulkhead is assumed damaged except where in
Regulation 27(9) the flooding of any two adjacent fore and aft compart-
ments is envisaged; in addition the damage may be located between two
transverse bulkheads bounding side tanks.

If in a transverse bulkhead there are steps or recesses of not more than
3.05 m. in length located within the extent of transverse penetration

of damage as defined in paragraph 2(b) above, such transverse bulkheads
may be considered intact and the adjacent compartments may be floodable
singly. If, however, within the extent of penetration of damage there
is a step or recess of more than 3.05 m. in length in a transverse
bulkhead, the two compartments adjacent to this bulkhead should be
considered as flooded.

If a double bottom or side tank is divided by a transverse bulkhead
located more than 3.05 m. from a main transverse bulkhead, the adjacent
double bottom or side tank should be considered as flooded. If this side
tank has openings into the holds, such holds should also be considered

as flooded. This provision is applicable even where such openings are
fitted with closing appliances.

In applying paragraph (9) of Regulation 27, the calculations for the flooded
condition should be based on the assumptions specified in paragraph 2 above.
To be considered effective main transverse watertight bulkheads should be
spaced at least 3.05 m. + .03L, or 10.65 m. whichever is the lesser.

Where transverse bulkheads are spaced a lesser distance, one or more of these
bulkheads should be assumed as non-existent in order to achieve the minimum
spacing between bulkheads.
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In applying paragraphs (3), (7) and (9) of Regulation 27, the specified
conditions after flooding, as determined by paragraphs 2 and 3 above, should
be defined as follows:

(a) The final waterline after flooding taking into account sinkage, heel and
trim is to be below the lower edge of any opening through which
progressive flooding may take place. Such openings should include air
pipes and those which are closed by means of weathertight doors (even
if they comply with Regulation 12) or covers (even if they comply with
Regulation 16 or Regulation 19(4)), and may exclude those openings
closed by means of manhole covers and flush scuttles (which comply with
Regulation 18), cargo hatch covers of the type described in
Regulation 27(2), watertight doors which are secured closed while at
sea and so logged, remotely operated sliding watertight doors, and side
scuttles of the non-opening type (which comply with Regulation 23).

(b) 1If pipes, ducts or tunnels are situated within the assumed extent of
penetration of damage as defined in paragraph 2(b) above, arrangements
should be made so that flooding cannot thereby extend beyond the limits
assumed for the calculations of the damaged conditions.

(¢) 1In applying sub-paragraph (3)(b) of Regulation 27,0the angle of heel
due to unsymmetrical flooding should not exceed 15 . Since
sub-paragraph (3)(b) states that the maximum angle of heel is to be of
the order of 157, if no part of the deck is immersed, an angle of heel
of up to 17° may be accepted.

(d) When any part of the deck beyond the limits of flooding is immersed or
in any case where the margin of stability in the flooded condition may
be considered doubtful, the dynamic stability should be investigated.

The dynamic stability may be regardedoas sufficient if the righting
lever curve has a minimum range of 20" beyond the position of equilibrium
in association with a righting lever of at least 0.1 metre.

(e) After flooding, the metacentric height as calculated by the constant
displacement method should be at least 50 mm. in the upright condition.

The height of the centre of gravity above base line is assessed allowing for
homogeneous loading of all spaces designed to contain cargo and 50 per cent
of the individual total capacity of all tanks and spaces fitted to contain
consumable fluids and ship's stores.

In calculating the height of the centre of gravity account should be taken of
corrections for free surfaces of liquids. In calculating these corrections
it should be assumed that, for each type of liquid, at least one transverse
pair or a single centre line tank has a free surface and the tank or
combination of tanks to be taken into account should be those where the
effect of free surfaces is the greatest.

The remaining tanks should be assumed either completely empty or completely
filled, and the distribution of consumable liquids between these tanks should
be effected s0 as to obtain the greatest possible height above the keel for
the centre of gravity.

The effect of free surface in compartments containing fluid cargoes which
may exist in the normal full load condition should be taken into account.
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Weights should be calculated on the basis of the following values for
specific weights:

Salt water 1.025 metric ton per cu. m.
Fresh water 1.000 " T T Y
0il fuel 0.950 " " " "oon
Diesel oil 0.900 " T TR TR 1
Lubricating oil 0.900 " nomonow

6. With regard to tanks situated in the machinery compartments and designed to
contain consumable liquids, such as fuel oil and diesel o0il, lubricating oil
and fresh water, unless the dynamic stability is required to be investigated
in accordance with paragraph 4(d) above, or where the heeling moment due to
unsymmetrical flooding of these tanks is appreciable, such tanks will be
assumed not to be floodable.

28 November 1968
Agenda item 9

RESOLUTION A.173(ES.IV) Revoked by A.849(20)

PARTICIPATION IN OFFICIAL INQUIRIES
INTO MARITIME CASUALTIES

The Assembly,

Noting that there is variation in the practices of Member States with regard
to official inquiries into maritime casualties, and other proceedings directly
consequent upon such inquiries,

With a view to ensuring that States seriously affected by or having a
substantial interest in maritime casualties, particularly where oil pollution to
their coasts has resulted, shall have an opportunity of being represented at
inquiries into, or other such proceedings relating to, such casualties, and

Desiring to encourage international unification of practice in relation to
such inquiries and proceedings,

Recommends to governments that if a State other than the State of the flag is
known to have been seriously affected by or to have a substantial interest in a
maritime casualty occurring to a ship of the flag State (particularly where the
coast of that other State has been polluted by oil as a result of the casualty):

(1) (a) the State of the flag should, unless an inquiry is held by that
State as a matter of course, consult with that other State as to
the holding of an inquiry into the casualty by one or other of the
States, complying with the provisions of sub-paragraph (2);

(b) if such an inquiry is held as a matter of course by the flag State,
the other State should be informed of its time and place;

(2) such an inquiry should be so conducted that, subject to the national
rules relating to the special conditions under which inquiries are held

in camera,

(a) the public is permitted to attend; and
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