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RESOLUTION A.436(XI1)

Adopted on 15 November 1979
Agenda item 10(b)

HARMONIZED INTERPRETATION AND IMPLEMENTATION OF THE
INTERNATIONAL CONVENTION FOR SAFE CONTAINERS

THE ASSEMBLY,

RECALLING Article 16(i) of the Convention on the Inter-Governmental Maritime
Consultative Organization concerning the functions of the Assembly,

NOTING that the Maritime Safety Committee at its fortieth session approved a Recommen-
dation on Harmonized Interpretation and Implementation of the International Convention for
Safe Containers, the text of which is annexed hereto,

RECOGNIZING the desirability of achieving harmonized interpretation and implementa-
tion of the provisions of the International Convention for Safe Containers,

FURTHER RECOGNIZING the need to review the agreed harmonized interpretation and
implementation procedures so as to take account of technological development and experience
gained,

1.  ENDORSES the Recommendation annexed hereto;

2. REQUESTS the Maritime Safety Committee to consider as soon as possible whether it is
necessary to amend the International Convention for Safe Containers in order to bring it more
closely into line with the Recommendation, and if so to propose suitable amendments in accord-
ance with Article I1X or Article X as appropriate;

3. REQUESTS the Maritime Safety Committee to keep the Recommendation under review so
as to ensure that it reflects current agreed opinions of Contracting Parties to the International
Convention for Safe Containers;

4 AUTHORIZES the Maritime Safety Committee to circulate such revised recommendation as
it may adopt;

5.  URGES Governments concerned to give the maximum practicable effect to all such

recommendations so that the International Convention for Safe Containers may be implemented
as uniformly as possible,

ANNEX

RECOMMENDATION ON HARMONIZED INTERPRETATION AND IMPLEMENTATION OF THE
INTERNATIONAL CONVENTION FOR SAFE CONTAINERS

1 GENERAL

1.1 The various points concerning harmonized interpretation and implementation of the Inter-
national Convention on Safe Containers on which consensus has so far been reached are given
below.
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2  DEFINITIONS (Article Il, paragraphs 8 and 9)

2.1 “New container’” and “‘existing container’’. Where necessary, individual Administrations
should determine the date on which the construction of a container shall be deemed to have
commenced for purposes of determining whether a container should be considered as “new” or
as "‘existing”’.

3 ENTRY INTO FORCE, TERMINATION OF PERIOD OF GRACE,
TRANSITIONAL ARRANGEMENTS (Articles {11 and VIII)

3.1 Every effort should be made by all concerned to have all existing containers approved and
plated as soon as possible and completed before the end of the five years’ period of grace.

3.2 Container owners are free to get their existing containers approved at any time until

6 September 1982. If an owner plates an existing container prior to 6 September 1980 he would
have to have it re-examined before the time at which the Convention requires that existing
containers be plated and control is likely to be exercised.

3.3 While the Convention is clear concerning the requirement that approved existing containers
should be re-examined at intervals of not more than 24 months, it is of the utmost importance
that owners be encouraged not to delay obtaining approval.

3.4 Container owners will have to organize the examination and plating of their approved
existing containers before 6 September 1982, but they will need to obtain an approximately
constant re-examination work load after 1982.

3.5 Inview of the above, it is accepted that Administrations may (at their discretion) aliow
owners of existing containers approved before 6 September 1982 to mark the date of the next
examination as follows:

Existing containers approved, examined and plated: Latest dgate for
re-examination:
Before 30 September 1979 February 1983
Between 1 October 1979 and 30 September 1980 August 1983
Between 1 October 1980 and 30 September 1981 February 1984
Between 1 October 1981 and 6 September 1982 August 1984

3.6 Treatment of containers manufactured after 6 September 1977 but not approved at the
time of manufacture

3.6.1 Since it has not yet proved feasible to ensure that all containers built after 6 September
1977 are approved as new containers at the time of manufacture, it is accepted that such con-
tainers may alternatively be approved in accordance with Regulation 9, paragraph 1, provided
that under subparagraph {(d) only alternative (ii) shall be allowed and that the technical condi-
tions relating to the end-wall and side-wall strength test shall apply. For containers so approved,
the first examination shall be carried out before the Safety Approval Plate is affixed but the
next examination need not be carried out until 5 years after the date of manufacture.

4  TESTING, INSPECTION AND APPROVAL (Article IV, paragraphs 1 and 2)
SELECTION OF ORGANIZATION ENTRUSTED TO CARRY QUT THESE FUNCTIONS

4.1 Administrations will require a basic description of the organizations to be entrusted with

these functions, and evidence of their technical capability to carry out approvals, and will have
to satisfy themselves as to the financial well-being of such organizations. The Administrations will

246




Res. A.436(X1)

furthermore have to satisfy themselves that the organizations are free from undue influence by
container owners, operators, manufacturers, lessors, repairers and others concerned who may
have a vested interest in obtaining container approval.

5 APPROVAL OF CONTAINERS FOR FOREIGN OWNERS OR MANUFACTURERS
(Article IV, paragraph 3) AND RECIPROCITY

5.1 Where possible, Contracting Parties should make every effort to provide facilities or means
to grant approvals to foreign container owners or manufacturers seeking approval of containers
from them in accordance with the provisions of the Convention.

5.2 Approval of containers would be facilitated if classification societies or other organizations
approved by one Contracting Party could be authorized to act for other Contracting Parties
under arrangements acceptable to the parties involved.

6 MAINTENANCE (Article IV, paragraph 4)

6.1 Development of detailed guidelines on standards of maintenance will create an unnecessary
burden for Administrations attempting to implement the Convention as well as for owners. The
interpretation of the statement '“the owner of the container shall be responsible for maintaining
it in safe condition” (Annex |, Regulation 2, paragraph 1 of the Convention) should be that: the
owner of a container (as defined in Article !, paragraph 10 of the Convention) should be held
accountable to the Government of any territory on which the container is operated, for the safe
condition of that container. The owner should be bound by the existing safety laws of such a
territory and such law or regulation as may implement the control requirements of Article VI of
the Convention. But the methods by which owners achieve under the provisions of Article |V the
safe condition of their containers, that is the appropriate combination of planned maintenance,
procedures for refurbishment, refit and repair and the selection of organizations to perform this
work, should be their own responsibility. If there is clear evidence for believing that an owner is
repeatedly failing to achieve a satisfactory level of safety, the Government of the territory in
which the owner has his Head Office or domicile should be requested to ensure that appropriate
corrective action is taken. The responsibility of the owner to maintain his container in a safe con-
dition should include the responsibility to ensure that any modifications carried out on an
approved container would not adversely affect safety or render inaccurate the information
recorded on the Safety Approval Plate.

7  WITHDRAWAL OF APPROVAL (Article IV, paragraph 5)

7.1 With regard to withdrawal of approval, the ‘“Administration concerned’’ should be con-
sidered as the Administration which issued the approval. While any Contracting Party may exer-
cise control over container movement pursuant to Article V1, only the Administration which
approved the container has the right to withdraw its approval.

8 CONTROL (Article VI)

8.1 For the purposes of effecting control (as envisaged in Article VI of the Convention) Con-
tracting Parties should only appoint government bodies.

8.2 Control up to 6 September 1982

8.2.1 It is agreed that Article VI applies only to containers which have been approved, and that
existing containers are not required to be approved until 6 September 1982. It is therefore
recommended that in so far as Administrations may wish to institute control measures before

6 September 1982 these measures should be primarily directed towards ensuring that containers
are not in such a condition as to be unsafe (as in 8.3.3) and that until 6 September 1982 no
container should be stopped merely because it has not been approved.
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8.3 Control after 6 September 1982

8.3.1 Containers which are not defective but which have no Safety Approval Plate or which have
an incorrectly completed Plate

8.3.1.1 Such containers should be stopped. However, where evidence can be produced either to
the effect that such container has been approved under the terms of the Convention or to the
effect that such container meets the standards of the Convention then the authority exercising
control may permit the container to proceed to its destination for unloading, with the proviso that
it shall be plated as expeditiously as may be practicable and not reloaded before it has been
correctly plated under the Convention.

8.3.2 Containers which are “‘out-of-date’””

8.3.2.1 Where a container is found to have an examination date marked on or near to its Safety
Approval Plate which is a date in the past, the competent authority exercising control may permit
the container to proceed to its destination for unloading with the proviso that it should be
examined and updated as expeditiously as may be practicable and not reloaded before this has
been done.

8.3.3 Unsafe containers (Article V1, paragraph 1, third sentence)

8.3.3.1 Where a container is found by the authority exercising control to have a defect which
could place a person in danger then the container should be stopped. However if the container can
be safely moved (e.g. to a place where it can be restored to a safe condition, or to its destination)
the officer exercising control may permit such a movement on such conditions as the officer may
specify and with the proviso that the container be repaired as expeditiously as may be practicable
and not reloaded before this has been done.

8.3.4 International movement of containers under control

8.3.4.1 It is recognized that in any of the cases set out in 8.3.1, 8.3.2 and 8.3.3 the owner may
wish to move his container to another country where the appropriate corrective action can more
conveniently be carried out. Control officers may permit such movements, in accordance with the
provisions of 8.3.1, 8.3.2 and 8.3.3 as appropriate, but should take such action as may be reason-
ably practicable in order to ensure that the appropriate corrective action is indeed taken. In parti-
cular, the control officer permitting such a movement should consider whether it would be
necessary to inform the control officer or officers in the other country or countries through which
the container will be moved. Further consideration of the practical aspects of this matter is needed.

8.4 |t issuggested that if in future a considerable number of containers in a given approved series
are found to be unsafe as a result of defects which may have existed prior to such approval
(Article VI, paragraph 2), it may be desirable for Administrations to notify the Organization as
well as the Contracting Party concerned.

9 SAFETY APPROVAL PLATE (Regulation 1):
USE OF OWNER'S IDENTIFICATION CODE

9.1 The following approach to complying with certain of the data requirements of the Conven-
tion shall be deemed to be in conformity therewith:

"’A single approval number may be assigned to each owner for all existing containers in a
single application for approval which could be entered on line 1 of the Plate.”

9.2 The example given in line 1 of the model Safety Approval Plate (see Appendix to Annex | of

the Convention) should not be construed so as to require the inclusion of the date of approval in
the approval reference.
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9.3 The Appendix to Annex | of the Convention can be interpreted so as to allow the use of
the owner’s ISO alphanumeric identification codes, on either new or existing containers. This
may be done even if the manufacturer’s serial number is available, as long as the applicant keeps
a record correlating his identification numbers with the manufacturer’s serial numbers.

9.4 Where marking of the end-wall or side-wall strength on the Plate is not required {e.g. a
container with an end-wall or side-wall strength equal to 0.4 P or 0.6 P, respectively) a blank
space need not be retained on the Safety Approval Plate for such marking but can be used instead
to meet other data requirements of the Convention, e.g. subsequent date marks.

9.5 Where end-wall or side-wall strength is required to be marked on the Safety Approval Plate,
this should be done as follows:

— in the English language:
END-WALL STRENGTH
SIDE-WALL STRENGTH

— in the French language:
RESISTANCE DE LA PAROI D'EXTREMITE
RESISTANCE DE LA PAROI LATERALE

9.6 Incases where a higher or lower wall strength is to be marked on the Safety Approval Plate,
this can be done briefly by referring to the formula relating to the payload P.

Example: SIDE-WALL STRENGTHO.5P

9.7 With respect to the material characteristics of the Safety Approval Plate (see Appendix to
Annex | of the Convention), each Administration for purposes of approving containers may
define “permanent’’, ‘‘non-corrosive’’ and “‘fireproof’’ in its own way or simply require that
Safety Approval Plates be of a material which it feels meets this definition (e.g. a suitable metal).

10 MAINTENANCE (Regulation 2):
EXAMINATION PROCEDURES

10.1 The term “maintenance procedure’ as used in Annex |, Regulation 2, paragraph 3 can be
interpreted as meaning ‘‘examination procedure’’ in consonance with the provision in paragraph 2
requiring the owner of an approved container to examine such container or have it examined in
accordance with a procedure either prescribed or approved by the Contracting Party concerned.

10.2 Personnel carrying out examination

10.2.1 An examination scheme prescribed or submitted for approval should provide that the
examination will be carried out by a person having such knowledge and experience of containers
as will enable him to determine in accordance with 10.3.2 whether it has any defect which could
place any person in danger.

10.3 Elements to be included in the examination

10.3.1 While Administrations may specify factors to be taken into account in a container exami-
nation scheme, at this time it should not be necessary to agree on a specific list of factors or
minimum listing of parts of a container which should be included in an examination. However,
each examination should include a detailed visual inspection for defects or other safety-related
deficiencies or damage which will render the container unsafe.
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10.3.2 It is accepted that a visual examination of the exterior of the container will normally

be sufficient. However, an examination of the interior should also be performed if reasonably
practicable {(e.g. if the container is empty at the time). Furthermore, the underside of the
container should be examined. This may be done either with the container supported on a
skeletal chassis or, if the examiner considers it necessary, after the container has been lifted onto
other supports.

10.3.3 The person performing the external examination should have the authority to require a
more detailed examination of the container if the condition of the container appears to warrant
such examination.,

1 RECORDS OF EXAMINATION

11.1 It will be desirable to require that owners keep an examination record, which should
include in addition to identification of the containers a record of the date of last examination
and a means of identifying the examiner. There is no need to standardize the method by which
such records should be kept and existing record systems may be accepted at least for a transi-
tional period. Such record should be made available within a reasonable time to the Administra-
tion, on its specific request.

12 FREQUENCY OF EXAMINATION

12.1 The Convention recognizes that it may be necessary to examine containers more fre-
qguently than every 24 months when they are subject to frequent handling and trans-shipment. It
should be borne in mind, however, that any significant reduction in the 24 month interval
between examinations would create severe examination contro! problems. It should be noted that
where containers are subjected to frequent handling and trans-shipment they are also liable to be
subjected to frequent checking.

12.2 Therefore, in determining whether it is acceptable that the interval between examinations
under tne Convention should be the maximum of 24 months, proper account should be taken of
intermediate examinations, having regard to their extent and to the technical competence of the
persons by whom they are performed.

13  MODIFICATIONS OF EXISTING CONTAINERS

13.1 Applicants for approval of existing containers might be required to certify that, to the best
of their knowledge, any modifications previously carried out do not adversely affect safety or the
relevance to those containers of the information presented with the application in accordance
with Annex |, Regulation 9, paragraph 1(d}{ii) and (iii). Alternatively, applicants should submit
details of the modification for consideration.

14 TEST METHODS AND REQUIREMENTS (Annex 11)

14.1 Containers tested in accordance with the methods described in ISO Standard 1496 should
be deemed to have been fully and sufficiently tested for the purposes of the Convention.

15 STACKING TEST (Annex I, 2)

16.1 The following can be used as guidance in interpreting paragraphs 1 and 2 of the stacking
test:

"“For a 6-high stacking of 20-ton (20,320 kg) (44,800 Ib) containers the weight on the
bottom container would be 5 x 20 tons (20,320 kg) (44,800 Ib) i.e. 100 tons (101,600 kg)
(224,000 Ib). Thus, in the case of a 20-ton container with 6-high stacking capability the
plate should indicate: ‘Allowable stacking weight for 1.8g — 101,600 kg/224,000 Ib"."”*
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16.2 The following may be useful guidance for determining allowable stacking weight:

“The allowable stacking weight for 1.8 g may be calculated by assuming a uniform stack
loading on the cornerport. The stacking test load applied to one corner of the container
shall be multiplied by the factor (—11% and the result expressed in appropriate units.”’
156.3 The following is a useful example of how the allowable stacking weight could be varied as
prescribed in paragraph 1 of the stacking test:

“If on a particular journey the maximum vertical acceleration on a container can be
reliably and effectively limited to 1.2g, the allowable stacking weight permitted for that
journey would be the allowable stacking weight stamped on the plate multiplied by the
ratio of 1.8 to 1.2 (allowable stacking weight on the plate x 1—'—2— = stacking weight per-
mitted for the journey).” '
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